Oordelen, hoe vaak doe jij dat? En helpt het je?

door: Anurag ten Klooster, miraconsult.nl.
Oordelen doen we allemaal. We zijn er mee opgegroeid. Iets is goed of fout, juist of onjuist, iets hoort zo of hoort niet zo. Oordelen houd je scherp en geeft richting aan je handelen en je keuzes. Een oordeel kan je echter ook in de weg zitten. Sommige mensen oordelen vooral over zichzelf, over wie ze zijn en wat ze doen, andere mensen projecteren dit oordeel op andere mensen.

Oordelen over een ander

Als je over anderen oordeelt, dan voel je je zelf een stukje beter, en hoef je je eigen ‘pijn’ of onzekerheid niet te voelen. Oordelen doen we dus vaak vanuit zelfbescherming. Als je over een ander of over jezelf oordeelt dan wordt de wereld overzichtelijker. Je weet dan hoe je je ‘moet’ gedragen.

Milder zijn

Ik probeer open te kijken naar mijn medemens. En in die openheid ben ik me er zeer bewust van als ik toch (ver)oordeel. En als ik dat opmerk dan vraag ik me af hoe ik milder kan zijn. Vooral milder naar mezelf, want dan ben ik het ook naar een ander. Hoeveel tijd op een dag ben jij aan het oordelen?
Oordelen leidt tot een vol hoofd, een hoofd vol gedachten. Veel mensen die bij mij komen, in de coaching of mindfulnesstraining hebben last van veel of oordelende gedachten.

Je beter voelen

Oordelen is dan ook vaak niet tegen een ander gericht, maar wordt ingezet om jezelf beter te voelen.
En daar komen we bij de kern. We willen ons als mens het liefst de hele tijd gelukkig en evenwichtig voelen. Het liefst ervaren we innerlijke rust. Maar als je kijkt naar ons handelen, dan veroorzaken we eigenlijk vaak meer onrust dan rust. We bereiken geen geluk als we iedere ervaring veroordelen en afwijzen en als ons leven bestaat uit de hoop op betere toekomst waarin we onszelf beter voelen. Sterker nog, geluk kan je niet bereiken in de toekomst. Dat kan alleen maar nu.

De weg naar geluk

Geluk heeft het nodig dat je kan accepteren dat er in je leven ook pijn en lijden is. En onzekerheid en angst. Geluk heeft het nodig dat met mildheid naar je eigen oordeel en naar jezelf kijkt. Geluk heeft het nodig dat je volledig kan zijn in dit moment, zonder het anders te willen. En deze weg naar meer geluk wens ik iedereen toe.

Wil je gratis leren hoe je met oordelende en andere negatieve gedachten om kan gaan en meer rust in jezelf vinden. Klik hier voor 3 gratis onlinelessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.