De perfecte ganache maken? 3 tips!

De perfecte ganache maken

Voor het maken van ganache, een romige chocoladecrème, heb je maar een paar ingrediënten nodig. Met chocolade callets, slagroom, suiker, melk, ongezouten roomboter en een steelpannetje kom je al een heel eind. Hoewel het maken van ganache vrij eenvoudig lijkt, kunnen er toch een aantal dingen fout gaan bij de bereiding. Denk bijvoorbeeld aan een verkeerde verhouding tussen de verschillende ingrediënten. Ook kan het zijn dat je de boter te snel toevoegt waardoor het gaat schiften. Tot slot is het belangrijk dat je de ganache op de juiste manier bewaart. Hieronder delen we graag drie tips met jou voor het maken van de perfecte ganache. Lees daarom snel verder!

1. Gebruik de juiste verhoudingen voor de perfecte ganache

Voor de perfecte zelfgemaakte ganache is het belangrijk dat de basis goed is. Hiermee willen we zeggen dat de verhouding tussen de verschillende ingrediënten moet kloppen.

Ingrediënten:

  • 100 ml slagroom
  • 100 gram pure chocolade, 150 gram melk chocolade of 200 gram witte chocolade

Je kan ook een deel melk gebruiken in plaats van slagroom, dat is wat minder vet. En je kan suiker toevoegen om het wat zoeter te maken. Neem dan 5% van het totale gewicht om als suiker toe te voegen. En als je boter toevoegt, mag dat 10% van het totale gewicht zijn. Dus in bovenstaand voorbeeld met pure chocolade ongeveer 10 gram suiker en 20 gram boter.

Bereiding:

  1. Hak de chocolade in kleine stukjes of gebruik callets. Doe dit in een hittebestendige kom.
  2. Verhit de slagroom in een pannetje op het vuur eventueel samen met de suiker. Het is belangrijk dat het goed heet wordt.
  3. Giet de hete slagroom op de chocolade en laat heel even staan. Roer de ganache dan door, totdat het een egale saus is geworden. Voeg naar wens nog 25 gr roomboter toe (op kamertemperatuur) voor een meer glanzende ganache.

tips

  • Wil je een hele taart van ongeveer 20 cm bedekken? Gebruik dan zeker 400 ml slagroom en 400 gr chocola.
  • Als je suiker toevoegt is invertsuiker goed om te gebruiken, omdat je dan minder kans hebt op kristalvorming. Dus geen korrelige structuur krijgt.
  • Wil je ganache over een taart gieten, voeg dan die roomboter toe, voor een mooie glans.
  • Wil je de ganache wat luchtiger maken? Laat deze dan iets opstijven in de ijskast. Laat het niet helemaal hard worden. Mix de ganache daarna met een mixer lekker luchtig.

In plaats van pure chocolade callets kun je natuurlijk ook kiezen voor callets van melkchocolade, witte chocolade of ruby chocolade. Met de recepten van Baktotaal Bouwhuis maak je overigens niet alleen een onwijs lekkere ganache, maar ook vele andere baksels om je vingers bij af te likken.

2. Voorkom dat de boter in de schift gaat

Om zelf ganache te maken doe je de slagroom en eventueel de melk samen met de suiker in een steelpan. Dit breng je aan de kook. Kookt het mengsel? Dan kun je de steelpan van het vuur halen en de chocolade callets er doorheen roeren. Doe dit net zolang totdat de chocolade goed gesmolten is. Vervolgens snijd je de ongezouten roomboter in kleine stukjes. Deze roer je voorzichtig door de chocoladesaus. Omdat boter makkelijk in de schift kan gaan, is het belangrijk dat je de boter pas toevoegt op het moment dat de chocoladesaus voldoende is afgekoeld (tot circa 40 graden Celsius). Wat ook goed helpt om schiften te voorkomen, is de roomboter eerst goed op kamertemperatuur te laten komen.

3. Bewaar de ganache op de juiste manier

Hoe je de zelfgemaakte ganache het beste kunt bewaren, is afhankelijk van waarvoor je de ganache precies wilt gebruiken. Gebruik je de ganache voor het vullen van taarten of bonbons? Dan kun je de ganache het beste even iets laten opstijven in de koeling. Wil je de ganache al gietend verwerken? Bijvoorbeeld over een taart of cake? Bewaar de ganache dan gewoon op het aanrecht. Zo voorkom je dat het te stijf wordt om te kunnen gieten.

Foto door Anna Tarazevich via Pexels.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.