Kind in nood? Je kunt helpen met je EHBO-diploma

kind in noodHet Rode Kruis helpt kinderen in nood. Eerste hulp ter plaatse bij kinderen die slachtoffer zijn van oorlog en geweld. Maar zij doen ook hier in Nederland goed werk. Bijvoorbeeld door het geven van EHBO-cursussen. Als je zelf kinderen hebt is het handig om een EHBO-diploma te hebben. Je weet dan beter wat je moet doen als er ongelukken in huis gebeuren. En dat gebeurt gemakkelijker en vaker dan je denkt. Elk jaar belanden er 140.000 kinderen tussen nul en vier jaar op de eerste hulp. Wat doe je als je peuter zich verslikt een snoepje? Of hete thee omstoot en daarbij een slootje overzich heen krijgt? Kleine kinderen zijn jonge onderzoekers en soms vliegensvlug. Je moet toch niet denken aan een ongelukje voor je kleine prins of prinses?! Met een EHBO-cursus kun jij je kind in nood bijstaan. En wellicht kun je er ook anderen mee helpen als er een keer een ongeluk gebeurt.

EHBO-cursus speciaal voor kleine kinderen

Er zijn speciale cursussen voor EHBO aan kinderen en baby’s. Je leert bijvoorbeeld hoe je moet handelen als jouw kind zich verslikt. Je leert wat je moet doen bij hoofdletsel na een fietsongeluk. En wat je te doen staat als je kleine een borrelnootje in zijn of haar neus duwt. Er zijn ook cursussen waarbij je oefent met reanimeren en het gebruiken van AED bij kinderen en baby’s. Je kunt dat op veel plekken doen. Het kan zelfs online. Op de website van het Rode kruis kun je zoeken op type cursus en plaats. Handig!

Zwanger en je goed voorbereiden

EHBO-cursussen verschillen in tijdsduur en daardoor is er ook prijsverschil. De meeste liggen tussen de 100 en 200 euro. Vanuit de basisverzekering wordt dit niet vergoed, maar met een aanvullende zorgverzekering vaak wel. Let er alleen wel op of je een aanvullende verzekering echt nodig hebt. Als je zwanger bent kan dat zeker goed zijn. Of als je vaak naar de fysiotherapeut of alternatief genezer gaat. Als dat zo is, kijk dan even of er ook een vergoeding voor een EHBO-cursus in het pakket zit. Die kun je dan mooi meepakken in 2021.

Let op! Om jouw EHBO-cursus vergoed te krijgen van je zorgverzekeraar, heb je vaak wel een diploma of certificaat nodig. Controleer even welke instanties aangesloten zijn bij jouw verzekeraar, zoals Het Oranje Kruis, het Rode Kruis of de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO.

De juiste EHBO-cursus zoeken bij jouw in de buurt

EHBO-cursussen kun je in elk dorp of elke stad wel volgen. Bijvoorbeeld bij de GGD, een ziekenhuis of een thuiszorgorganisatie. Op de website van het Rode Kruis zie je welke cursus bij jou in de buurt gegeven wordt. Let dus wel even op welke organisatie samenwerkt met jouw zorgverzekeraar. Alleen de aangesloten zorgverleners worden vergoed omdat ze daar afspraken mee hebben. Je kunt ook bij je zorgverzekeraar navragen waar je cursus vergoed wordt. Je moet het meestal wel voorschieten en later declareren.

Zoekplaatje van de vergoedingen in je pakket

Verzekeringenland is een stuk ingewikkelder geworden. Ook als het gaat om de vergoeding van EHBO-cursussen. Want elke zorgverzekeraar vergoedt een EHBO-cursus op z’n eigen manier. Soms zit er specifiek een EHBO-cursus in het pakket. Bij de andere verzekeraar betaal je alleen een bepaald bedrag voor meerdere cursussen en gezondheidstrainingen, waar een EHBO-cursus ook bij hoort. Check dus goed jouw polisvoorwaarden, want soms zit de EHBO-cursus een beetje ‘verstopt’. Zoek dan op ‘EHBO’, ‘Eerste hulp’, ‘Preventieve cursussen’ of ‘gezondheidscursussen’. Neem altijd even contact op met de zorgverzekeraar om het na te vragen als je er niet zeker van bent.

Betaal je niet suf aan premie

Betaal nooit teveel. Je moet altijd nakijken of een aanvullende verzekering uit kan. Wat betaal je aan premie voor de aanvullende verzekering? En wat krijg je precies vergoed? Op Independer.nl vind je een vergoedingenoverzicht voor 2021.

Als het je doel is om in de toekomst ook voor andere kinderen iets te betekenen in noodsituaties, dan is het volgen van een EHBO-cursus een goede eerste stap. En hoe groot je doel ook is, je bereikt deze altijd door kleine of grotere stappen te zetten. Zolang je de juiste richting maar op gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.