Mijn CO2 footprint verkleinen, waarom zou ik dat doen?

Je CO2 footprint verkleinen

CO2 footprint verkleinenDe wereld is aan het veranderen. Er gaan steeds meer stemmen op dat de consumptie maatschappij zijn langste tijd gehad heeft. Dat is niet meer voorbehouden aan linkse ‘geitenwollen sokken types’. Nee het is zelfs hip en happening als je je druk maakt over het milieu. Want het wordt steeds duidelijker dat we onszelf de das omdoen. Met plastic in onze oceanen en de uitputting van energiebronnen. Het is hip om meer respect te hebben voor moeder aarde. En dat is maar goed ook. Je CO2 footprint verkleinen is ook helemaal niet zo moeilijk. En zelfs leuk om te doen!

Twee kampen voor het redden van de aarde

Er zijn twee kampen als het gaat om het ‘redden van de aarde’. De mensen die hopen dat nieuwe technologieën ons er wel doorheen slepen. En de mensen die geloven dat het beter is om het wat rustiger aan te doen met spullen kopen en goedkope vliegreizen boeken. Zij redeneren zo, dat juist die technologieën ons de afgelopen eeuwen in de problemen gebracht hebben. En dat het tijd is voor een andere aanpak. Om de aarde netjes achter te laten voor onze kinderen. En natuurlijk heeft de techniek ons groene energie gebracht en bijvoorbeeld LED lampen, die veel minder energie verbruiken dan de traditionele gloeilamp. Maar daarnaast moeten we meer doen om het tij te keren.

Het rijke Westen vervuilt

Het verbruik van energie en grondstoffen en de CO2 uitstoot is in het ‘Westen’ vele malen groter dan in andere delen van de wereld. Zeker als je bedenkt dat onze spullen voor een groot deel in Azië geproduceerd worden. En dat voor ons veevoer het oerwoud in zuid Amerika tegen de vlakte gaat. De CO2 footprint van een Europeaan is honderden malen groter dan die van een persoon uit bijvoorbeeld Afrika. Het is daarom wel interessant om te kijken wat je eigen CO2 footprint is. En deze te verkleinen. Of eventueel te compenseren.

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen footprint

‘De vervuiler betaalt’. Dat is zo gek nog niet. Europeanen en Amerikanen zijn zo rijk dat ze de wereld kunnen bezitten. Maar is de wereld wel van ons? Het gaat niet alleen om vervuiling en CO2 uitstoot. Het gaat ook over sociale rechtvaardigheid als je beter met de wereld omgaat. Want de wereld is ook van arme mensen. En de wereld is ook van toekomstige generaties. En als je de vervuiler laat betalen, zal het belachelijke verschil tussen arm en rijk ook kleiner worden. Het is eigenlijk niet meer dan logisch. Heb jij jouw footprint al eens uitgerekend?

Wat kun je doen om jouw footprint te verkleinen?

 1. Minder spullen kopen
 2. Langer doen met je mobiele telefoon
 3. Ecosia als zoekmachine gebruiken: zij planten bomen voor elke zoekopdracht
 4. Duurzaam geproduceerde spullen kopen
 5. Tweedehands kopen en hergebruiken
 6. LED dimmer verlichting gebruiken
 7. Groene energie gebruiken in huis en op kantoor
 8. Zo min mogelijk vliegen en autorijden
 9. Je footprint uitrekenen en CO2 compenseren
 10. Minder vlees eten of helemaal stoppen met vlees
 11. Geen goedkope troep uit China bestellen, kies voor duurzame producten
 12. Minder kleding kopen en shoppen bij de kringloop
 13. Tegels uit je tuin inwisselen voor planten

Wat doe jij om je footprint te verkleinen? Heb je meer tips? Wil je die dan met ons delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.