Duurzaam leven: 3 belangrijkste tips om duurzamer te leven

Duurzaam levenWe kunnen er niet meer omheen. We moeten allemaal ons steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Wij kunnen in het ‘rijke westen’ de belangrijkste stappen zetten om de CO2 uitstoot omlaag te brengen. Want wees nu eerlijk, alle vervuiling die in Azië of Afrika plaatsvindt is ook voor een groot deel ten behoeve van ónze consumptie. En vooral die consumptie is belangrijk om terug te schroeven. Steeds meer mensen vinden het leuk om bewust met hun ecologische voetafdruk bezig te zijn. En deze verkleinen is helemaal niet zo moeilijk. Ik geef de drie belangrijkste tips voor duurzaam leven.

Duurzaam leven? Waarom eigenlijk?

We zijn zo gewend dat alles kan. Daarom hebben veel mensen weerstand tegen verandering. Terwijl juist verandering de wereld beter kan maken. Niet alleen het milieu, maar ook een gelijke verdeling van welvaart zou heel welkom zijn. Dat kan als de vervuiler betaalt en de makers een eerlijke beloning krijgen. Duurzaam en fairtrade prijzen dus. Door zelf stappen te zetten naar een groener leven, kun je jouw eigen CO2-uitstoot behoorlijk beperken of compenseren. Dat is beter voor het milieu. En natuurlijk hebben bedrijven daarin een belangrijke rol, maar consumenten zetten vaak de toon. Wij kunnen dat signaal afgeven aan de industrie. Dat wij alleen duurzaam willen kopen. Dan veranderen producenten vanzelf mee. En het is al gaande. Duurzaamheid en fairtrade zijn hip!

CO2 footprint en de impact die jij maakt

De spullen die jij koopt, de reizen die je maakt en het eten dat je eet. Het heeft allemaal impact op het milieu. De CO2 uitstoot is daarvan een maat. Je eigen footprint of voetafdruk verkleinen kun je op verschillende manieren doen. Daarvoor is het handig om te weten wat de meeste vervuiling met zich meebrengt. Zoals spullen bijvoorbeeld. En zeker als het spullen zijn, die niet zo lang meegaan. Die brengen veel meer CO2 uitstoot met zich mee dan bijvoorbeeld autorijden in Nederland. Denk aan de grondstoffen, het productieproces -en zijn die arbeiders eerlijk betaald?, het transport en de levering. Van al die spullen die we kopen, belanden er hele bergen bij het afval. Als je spullen koopt koop dan duurzaam. Een ecologische badjas van goede kwaliteit, een handdoek van biologisch katoen, een lampenkap die fairtrade is vervaardigd. Spullen die een heel leven mee kunnen. Daar maak je een positieve impact mee.

Duurzaam leven tip 1: Koop minder en koop bewust

Spullen zijn in Europa en Noord Amerika de grootste vervuiler. Een gemiddeld gezin kan beter stoppen met zoveel spullen kopen, dan stoppen met autorijden. Want de vervuiling van die spullen is vele malen hoger! Wist je dat? De materialen en de energie om al die spullen te maken worden onttrokken aan ons gezicht, omdat het aan de andere kant van de wereld gebeurt. Maar het is onze impact. Onze vervuiling. Probeer dus minder spullen te kopen en kies bewust. Gaat iets lang mee? Is het duurzaam en eerlijk geproduceerd? Dat zijn belangrijke vragen voor een duurzaam leven. Koop minder kleding en spullen en koop eventueel tweedehands.

—————————————————–
LEES OOK: Mijn CO2 footprint verkleinen waarom zou ik dat doen?
EN Een duurzaam droomhuis hoe ziet dat eruit?
—————————————————–

Duurzaam leven tip 2 : Eet minder vlees

De productie van vlees voor menselijke consumptie is erg vervuilend. Dat komt niet alleen door de mest die koeien en varkens produceren op de Hollandse boerderij. Maar de hoeveelheid voer, die die beestjes eten is zo groot, dat het aangevoerd moet worden. Nederland heeft simpelweg te weinig grond om de dieren te voeden, die hier wonen. Het veevoer verbouwen gebeurt dus elders. In zuid Amerika bijvoorbeeld, waar hele stukken oerwoud verwoest worden om veevoer te verbouwen. Zodat wij een stukje vlees kunnen eten. Als je daaraan denkt vergaat je de trek in vlees. Maar omdat het aan ons gezicht onttrokken is, staan we er te weinig bij stil. Minder vlees eten helpt dus al snel een hele hoop. En als je dan toch vlees eet, kies dan voor biologisch. Wat voor al ons eten geldt: probeer minder eten te verspillen. We gooien per persoon per jaar gemiddeld 35 kilo per jaar weg. Wees wat zuiniger, dat scheelt voor het milieu en het scheelt je geld.

Duurzaam leven tip 3: Minder reizen en compenseren

Reizen kost energie en brengt CO2 uitstoot met zich mee. Daarbij is vliegen het meest vervuilend. Een retourtje New York geeft al evenveel uitstoot als drie maanden energieverbruik van een gemiddeld huishouden in Nederland. Autorijden binnen Europa is al een beter alternatief en de trein is het beste voor het milieu. Maar helaas is dat duurder dan vliegen en autorijden. Hopelijk wordt daar binnenkort iets aan gedaan. Als je veel reist kun je ook CO2 compenseren. Door bijvoorbeeld bij te dragen aan projecten als Just Diggit. Zij graven kuilen in Afrika om regenwater op te vangen. Zo kan de aarde langer water vasthouden. Er zijn daardoor al hele gebieden ter grootte van Nederland van woestijn naar bos veranderd. En begroeiing van grote stukken aarde helpt tegen de opwarming van de aarde. En bossen nemen CO2 op.

Wat vind jij de makkelijkste stap om te nemen? We hoeven het niet allemaal perfect te doen. Maar alle kleine beetjes samen, dat maakt echt verschil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.