Een duurzaam droomhuis, hoe ziet dat eruit

duurzaam droomhuisEen droomhuis hebben we allemaal wel in gedachten. Misschien denk je aan een groot huis, of kijk je naar een Tiny House, die je overal neer kunt zetten. De laatste jaren zijn er ook steeds meer mogelijkheden om duurzaam en milieuvriendelijk te bouwen. Hoe ziet een duurzaam droomhuis eruit? Misschien heb jij jouw droomhuis al en wil je deze duurzamer maken. Dan zijn er veel mogelijkheden. Ook voor je interieur.

Duurzaam droomhuis interieur

Voor jouw duurzame droomhuis gebruik je zoveel mogelijk duurzame en gebruikte materialen. Denk bijvoorbeeld aan ledlampen en gebruikte meubels die je op kunt knappen. En let er bij nieuwe materialen altijd op dat deze duurzaam geproduceerd zijn. Zorg ook dat alles lang meegaat. Het scheelt veel CO2 uitstoot als je niet steeds nieuwe dingen aan hoeft te schaffen voor je huis. Je kunt bijvoorbeeld jaloezieen van hout kopen, die gaan erg lang mee. En plavuizen leggen die onverwoestbaar zijn.

Aardgasvrij wonen

Zonder aardgas wonen lijkt een lastige stap. We zijn zo gewend om op gas te koken en ons huis warm te stoken. Maar we moeten van het gas los. Liever nu dan later. Maar in elk geval wil Nederland in 2050 helemaal aardgasvrij zijn. Dat klinkt ver weg. Maar je huis daarop voorbereiden kan nu al beginnen. Heb je een verbouwing of onderhoud aan je bestaande woning? Grijp dan je kans om stap voor stap je huis voor te bereiden op de toekomst zonder aardgas.

Een goede isolatie

Door goede isolatie heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen. Bovendien houd je je huis in warme zomers lekker koel. Als je jouw huis met een warmte pomp wilt verwarmen, dan is voldoende isolatie een absolute must. Begin daar dus mee. Denk bij isolatie aan je vloer, gevel, muren en let op dubbele ramen.

En wat nog meer?

Als je een duurzaam droomhuis wil laten bouwen kun je alles van het begin af goed aanpakken. Maar ook jouw oudere huis is prima om te toveren tot een duurzaam huis. Denk aan deze acties waar je rekening mee moet houden:

 • Isolatie: Spouwmuur, vloer, buitenmuur en dak
 • Isolerend glas, kozijnen en deuren
 • Zonnepanelen
 • Zonneboiler
 • Warmtepompen
 • Infraroodpaneel
 • Vloer- en wandverwarming
 • Led-verlichting
 • Inductiekookplaat
 • Laadpaal
 • Elektrische auto, fiets of scooter

Deze lijst vonden we bij Milieu Centraal. Dit is een organisatie die zich inzet voor duurzame veranderingen in Nederland. Zij hebben een duurzaam droomhuis gebouwd, die te zien is op de beurs in november 2020. Kijk hier voor meer informatie.

Verduurzamen vergt investeringen, maar kan ook iets opleveren. Kijkt altijd welke voordelen je kunt behalen. Door minder kosten aan energieverbruik en de mogelijkheid om kosten af te trekken van de belastingen. Zoals zonnepanelen, waarvoor je geen subsidie meer krijgt, maar wel belastingvoordeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.