Ik ga op reis, wat heb ik echt nodig?

Ik ga op reis

De meeste mensen dromen er op dit moment van om weer vrij te kunnen reizen. Sommigen doen het gewoon, ook al brengt het gezondheidsrisico’s met zich mee in verband met Corona. Anderen wachten rustig af tot het echt weer veilig is om op reis te gaan. Genoeg tijd om veel na te denken over je volgende droomreis. En deze goed voor te bereiden. Ik ga op reis en ik neem mee… Wat heb je echt nodig als je op reis wilt gaan? Ik geef je graag een paar handige tips.

1. Gezondheid: Check de landeninformatie

Wil je zeker weten of het veilig is om te reizen? Verdiep je dan in het land van bestemming. Check de website van de lokale overheid om te zien hoe het ervoor staat met Corona. Wat zijn de regels? Staat het land op groen of oranje? En welke maatregelen heeft het land getroffen om Corona tegen te houden. Reizen is leuker als je mensen kunt ontmoeten. Dus maak je een voorstelling van hoe het leven er daar nu uit ziet. Moet je misschien in quarantaine als je er aankomt? Of juist als je terug komt in Nederland. Dat zijn handige dingen om te weten.

2. Veel voorkomende ziekten: Heb ik vaccinaties nodig?

In sommige landen heersen behalve Corona ook andere ziekten, zoals Gele Koorts of zelfs Tyfus. Daarnaast heb je in veel warme landen te maken met muggen, die Malaria over kunnen brengen. Als je in de steden blijft, is vaak een goede muggenspray afdoende. Maar ga je de natuur in, dan moet je echt overwegen om tabletten te slikken tegen Malaria.

3. Ik ga op reis en neem mee: Paspoort en visum

In Europa kun je vrij reizen. Maar als je verder weg gaat, moet je een geldig paspoort hebben, dat niet verlopen is. Als je op een korte vakantie gaat, heb je voor de meeste landen geen speciaal visum nodig. Ga je echter langer dan een maand, zoek dan altijd uit of je een visum nodig hebt. Je kunt visa aanvragen bij de ambassade in Den Haag van het land waar je heen wilt. Houd er rekening mee dat je daar vaak een week of langer op moet wachten. Regel dit van te voren goed. Een visum regelen als je eenmaal ter plaatse bent is vaak veel lastiger.

4. Communicatie met thuis: je iPhone

Ik ga op reis en neem mee.. mijn iPhone. De meeste koffers van reizigers zitten vol met spullen, die ze niet echt nodig hebben. Maar met een geldig paspoort, genoeg geld en een iPhone kun je de hele wereld over. Welke iPhone kies je? Als je licht wilt reizen is je telefoon ook je fototoestel. Met een iPhone van het nieuwste model zit je dan altijd goed. Bovendien kun je er je hele bedrijf en je geldzaken in meenemen. Email, social media en apps voor betalingen en fotografie. Koop ter plaatse een telefoonkaart, die je in je iPhone plaatst voor lokale gesprekken en een internetbundel. Doet de wifi in je hotel het slecht? Dan kun je op je lokale bundel in elk geval in contact blijven met het thuisfront via whatsapp, facetime of andere web based apps.

5. Geld: lokale valuta en pinnen

Met bankpassen van de grote banken kun je in veel landen gewoon pinnen. Als dat lastig blijkt, kun je altijd geld uit de muur trekken. Let erop dat de meeste bankpassen standaard op ‘Europa’ staan. Dit is een beveiliging, waardoor jouw pas bij misbruik niet buiten Europa gebruikt kan worden. Ga je buiten Europa op reis? Stel dan je pas op ‘wereld’ in. Dit kun je zelf aanvinken in de digitale omgeving van je bank. Je kunt dan overal ter wereld geld uit de muur halen. Aangenomen dat er pinautomaten zijn. Anders moet je ter plaatse naar een bank. Neem voor de zekerheid altijd wat lokale valuta in cash mee. Je kunt er de eerste taxi mee betalen of een verfrissend drankje als je de warmte in stapt.

6. Wat stop ik in mijn koffer? Een week kleding!

Wil je licht reizen? En je niet een ongeluk sjouwen aan je koffer? Kies dan voor een volle week schone kleren. Of je nu een week weg gaat of drie maanden. Zeker als je naar een warm land gaat, kun je alles makkelijk even uitspoelen voordat je het een tweede keer aantrekt. En je houdt ruimte over om leuke kleding ter plekke te kopen. Of andere souvenirs. Zorg er ook voor dat alle items die je inpakt goed matchen bij elkaar. Dan kun je eindeloos combineren.

Wat neem jij mee als je op reis gaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.