Energie besparen in de badkamer? 5 tips!

energie besparen in de badkamer

Heb je een nieuw huis en mag je jouw droombadkamer samen stellen? Of woon je al langer in je huis en is eindelijk jouw badkamer toe aan een verbouwing? Je denkt na over de mooiste tegels, dat romantische bad op pootjes en warme tegels op de vloer. Helemaal goed! Maar vergeet niet om ook na te denken hoe jouw nieuwe badkamer je veel energie kan besparen. Ik geef je graag vijf tips!

1. Warmte terug winnen

Ga je de badkamer verbouwen? Laat dan meteen een douche-wtw plaatsen. Dat is een warmtewisselaar in je afvoer, die de warmte van het wegstromende douchewater hergebruikt. Niet het water, maar wel de warmte van het water. Hierdoor hoeft de ketel minder hard te branden om je douchewater warm te maken. Dat scheelt dus energie. Het is weinig werk en je ziet er niets van. Makkelijk en stijlvol energie besparen dus.

2. Kies voor een waterbesparende douchekop

Je wilt een mooie douchekop en eentje waar je comfortabel onder kunt douchen. Dat kan allemaal ook met een waterbesparende douchekop. Kies bijvoorbeeld een douchekop die maximaal 7 liter water per minuut geeft. Je bespaart behoorlijk wat water en energie, maar je houdt ook je lekkere douche.

3. Isoleer de badkuip

Misschien wist je niet dat het kon, maar je kunt je badkuip isoleren. Zo blijft je badwater lekker lang warm. Je hoeft dan minder vaak warm water toe te voegen. Ook al stop je er vier kinderen na elkaar in. Bedenk je trouwens dat een bad nemen meer water en energie kost dan een douche, tenzij je het bad met meerdere personen deelt. Spring met die verwenmomenten daarom zuinig om. Voordelige badkuipen vind je trouwens bij tegeldepot.

4. Badkamer raam goed isoleren

In de badkamer wil je het warm hebben. Niets zo vervelend als rillend onder de douche te moeten stappen. Isoleer daarom eventuele ramen goed met HR++ of triple glas. Dan houd je de warmte beter binnen dan met enkel glas of gewoon dubbel glas.

5. Zorg voor goede ventilatie

Een goed geventileerde ruimte is makkelijker warm te houden. Je houdt bovendien door een goede ventilatie het vocht voldoende weg. Dit voorkomt schimmel en vochtproblemen. Vocht tast ook materialen aan. En je wilt natuurlijk jouw droombadkamer zo lang mogelijk beschermen tegen aftakeling. Wist je trouwens dat verf op minerale basis op de muren ideaal is tegen vocht? En het is ook nog eens milieuvriendelijker.

Waar denk jij aan als je energie wilt besparen in je badkamer? Laten we tips delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.