De duurzame kerstchecklist: 4 tips

duurzame kerstchecklist

De kerst kan een stressvolle tijd zijn, maar als je het goed voorbereid zal het je meevallen. Goede organisatie is belangrijk, vooral met kerst. Heb jij al goed op een rijtje wat er allemaal nog moet gebeuren? Of zie je door de kerstbomen het bos niet meer? De meeste mensen vallen in de tweede categorie. Daarom om je dit jaar een handje te helpen, hebben we een kerstchecklist gemaakt. Zo houd jij deze kerst je hoofd koel en de sfeer warm. En natuurlijk vieren we Kerst elk jaar een beetje duurzamer. Maar hoe doe je dat? Lees de duurzame kerstchecklist!

Duurzame kerstchecklist: vergeet niet waar het echt om draait

Veel mensen gaan rond de kerst voor een perfect plaatje. Dit is niet realistisch en als je deze gedachte volhoudt, zal je nooit echt van kerst kunnen genieten. Tuurlijk is een mooi gedekte tafel fijner, dan een zooitje ongeregeld. Toch moet je niet vergeten waar kerst echt om draait. Samen zijn met de mensen van wie je houdt en genieten van elkaars aanwezigheid. Zolang je liefde en gezelligheid onderling deelt, is de kerst al compleet. Oké, nu we dat van onze borst hebben, gaan we beginnen met de duurzame kerstchecklist voor een duurzame kerst. Hier is hij dan:

1.      De gasten

Het begint natuurlijk met het uitnodigen van je gasten. Als je kerst altijd met dezelfde groep viert, is het alsnog goed om mensen officieel uit te nodigen. Zo laat je merken dat je het niet voor lief neemt dat ze komen en dit kan ook eventuele miscommunicatie voorkomen. In plaats van het sturen van kaarten, kun je digitaal ook leuke uitnodigingen maken. En voor alle andere mensen, die je een groet wilt sturen, maak het persoonlijk. Zeker als je voor digitaal kiest, wil je niet het gevoel hebben dat de ander gewoon op de knop gedrukt heeft voor honderd bekenden.

2.      Het eten

Eten is een groot thema voor de kerst. Je wilt dat iedereen genoeg heeft en dat ze er heerlijk van smullen. Wat past het beste bij jouw gasten? Een drie gangen diner of juist een gourmet? Hou rekening met je gasten. Hun leeftijd en ook hun dieet wensen. Heb je bijvoorbeeld mensen in je gezelschap met speciale dieet wensen? Hou hier dan rekening mee. Juist met kerst kun je ook mooie alternatieven voor vlees presenteren. Paddenstoelen kun je goed kruiden op een manier dat je het idee hebt vlees te eten. En er zijn genoeg maaltijden te bedenken waar zelfs de grootste vleeseter, het vlees niet mist.

3.      Decoratie

Kerstversiering mag natuurlijk niet ontbreken. Dit zorgt ervoor dat de kerstsfeer er goed in zit en dat het een echt feestelijk gebeuren wordt. Buiten je normale kerstversiering om, met lichtjes en kerstballen, is het misschien leuk om dit jaar voor wat extra versiering te gaan. Heb je bijvoorbeeld weleens een mooi kerststuk overwogen? Op de webshop www.boeketcadeau.nl kun je prachtige kerstboeketten vinden. Gun jezelf dat gewoon en wees wat rustiger met extra plastic accessoires. Knutsel zelf met oud papier leuke slingers en gebruik zoveel mogelijk de materialen, die je al in huis hebt.

4. De boom

Tja, die bomen die allemaal gekapt worden voor de kerst. En dan een paar weken later allemaal op de brandstapel verdwijnen. Dat moet toch anders kunnen? Koop een boom met kluit en zet deze na de kerst in de tuin. En heb je geen plek in de tuin? Haal dan je kerstboom bij adopteereenkerstboom.nl. Daar kun je jouw boom ophalen, een naam geven en na de kerst weer door laten groeien tot volgend jaar. Je krijgt dan je eigen boom het jaar erna weer terug. Een klein beetje groter elk jaar. Dit is zo veel duurzamer dan elk jaar een boom laten kappen!

Heb jij nog meer tips? Laat het weten door hieronder een reactie achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.