Kunstenaar in jezelf vrijmaken met dit boek en oefeningen

Creativiteit laten stromen in je leven

kunstenaar in jezelfDeze week begon ik te lezen in het boek van Julia Cameron The Artist’s Way. Zij gaf al over de hele wereld workshops aan schrijvers, schilders en andere kunstenaars en artiesten om hun creativiteit te doen helpen stromen. En zij schrijft over de kunstenaar in jezelf. In ons allemaal. Een creatieve bron, die we aan kunnen boren door simpele stappen te nemen. In dit boek neemt ze je mee aan de hand in dit proces om de kunstenaar in jezelf wakker te maken. In 12 weken van eenvoudige oefeningen open zich een stroom van creativiteit en kom je dichter bij jouw ‘scheppende kern’.

Waarom creatief leven?

Als kind was ik graag creatief bezig. Breien, haken, schilderen en tekenen. En ik schreef en ik zong. Ik deed dat allemaal vaak en maakte ook wel mooie dingen. En toen ik ging studeren stopte dat. Misschien omdat je dan met je hoofd in plaats van je creatieve kern functioneert. Er werden in elk geval andere ‘spieren’ getraind dan die van de creativiteit. In mijn werk heb ik een deel van die creativiteit wel weer terug gepakt. Ik werk intuïtief en ik heb veel innovatieve projecten gestart. Ik was de eerste blogger van Nederland in 2001, ik startte de eerste vacaturebank voor banen binnen schooltijden en ik verbond goede doelen aan zakelijke activiteiten, voordat ik anderen dat zag doen. En toch mis ik de creativiteit in de zin van íets maken in mijn leven. Als in een kunstvorm of ambacht.

Julia Cameron stelt dat je met haar cursus je doel in het leven kunt vinden. Die is nauw verbonden aan die creatieve bron in jezelf. Dat ‘doel’ vinden is voor mij wel een dingetje de afgelopen jaren. Ik wil zeker weten dat ik niet iets vergeten ben te doen aan het einde van de rit. Dit boek is dus van harte welkom. En de ideeën stromen de eerste week al binnen. Nu nog kiezen. Dat vind ik altijd lastig. Want die valkuil van ‘teveel willen’ ken ik maar al te goed.

De kunstenaar in jezelf vrijmaken de basics

Het proces begint eenvoudig en behapbaar. Er zijn twee dingen die je 12 weken lang sowieso mag doen. Aan de hand van The Artist’s Way schrijf ik elke dag nadat ik opsta eerst alle ballast van me af.  Dat noemt Julia Cameron ‘de ochtendpagina’s. Je schrijft je hoofd leeg -en heel veel pennen- om alles wat je niet echt helpt los te laten. Dat is een heerlijke oefening. Je mag alles opschrijven en niemand mag het ooit lezen. Je leest het zelf ook niet terug. Dat maakt dat je vrij kunt dumpen wat je dwars zit. En daar komen soms verrassende dingen uit. Verder maak je elke week met jezelf een kunstenaarsafspraakje. Je neemt twee uur de tijd om in je eentje iets creatiefs te doen. Je mag glitters kopen om een papiertje te versieren, een museum bezoeken of met je camera de natuur ingaan. Dat laatste vind ik heel fijn.

Ideeën opschrijven en kiezen

Als kind droomde ik van een winkeltje met schattige spullen. Porseleinen poesjes en bloemige blikjes, daar hield ik van. Ik wilde ook modeontwerpster worden. Dat zou al zo eenvoudig kunnen als T-shirts bedrukken met mooie afbeeldingen of betekenisvolle teksten. Maar ik tekende ook veel ontwerpen voor mooie jurken. Ik schilderde en tekende ook veel. En breiend en hakend creëerde ik de meest bijzondere poppenkleertjes. Deze eerste weken van de cursus, komen alle herinneringen terug van wat vroeger mijn passies waren. Ik bewaarde ook veel. En herinner me songteksten.

Ik zette deze week al mijn lievelingsnummers op een rij en begon elke dag een uurtje te zingen. Ik ordende mijn lapjes stof (een kast vol) en installeerde mijn naaimachine op een grote tafel. En ik ruimde een kast uit om al mijn verf en kwasten op één plek bij elkaar te brengen. En als ik buiten loop, maak ik foto’s van de natuur. De eerste tekening is gemaakt en ik naaide een kapotte broek weer in elkaar. Ik voel al echt iets stromen. Maar kiezen kan ik nog niet. Ik hoop dat zich de komende weken ontvouwt wat de bedoeling is. Welke kunstvorm ik mag kiezen om me verder op toe te leggen. Want vooral dat kiezen. Dat voelt voor mij als onmogelijk, maar wel noodzakelijk.

Herken jij dit? Heb jij de kunstenaar in jezelf al gevonden? En als je het helemaal niet weet, lijkt het je dan leuk dit boek te lezen en de oefeningen te doen? Ik hoor graag je ervaringen! Gebruik DEZE LINK om het boek gelijk te bestellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.