Onzekerheid kwijtraken, het kan!

door Astrid Geel.

Drie maanden geleden hielp ik een moeder met een dochter die enorm last had van onzekerheid. Met z’n drieën hebben we EFT gedaan in combinatie met het uitspreken van de affirmatie “ondanks mijn onzekerheid accepteer ik mezelf helemaal”. Wat het zo bijzonder maakte is dat we tijdens de oefeningen zo hebben gelachen. Wat we deden leek zo idioot. Afgelopen week hielp dit meisje zelf een vriendinnetje dat last had van onzekerheid. Met EFT, oftewel Emotional Freedom Techniques.

Onzekerheid kwijtraken met EFT

Het is een krachtige methode die iedereen kan leren om overmatige stress, spanning, angst en zelfs pijn direct aan te pakken en definitief op te lossen. De basis is het opheffen van emotionele verstoringen in het meridiaanstelsel, waardoor alle lichaamsenergie stroomt. EFT werkt door met je vingers zachtjes op de anti-stresspunten te kloppen (vergelijkbaar met acupunctuur, maar dan met je eigen vingers en uiteraard zonder naalden). Wat het zo krachtig maakt is de eenvoud en bewuste focus op een specifiek probleem, waarbij je direct je innerlijke alarmbel kalmeert.

Krachtiger dan praten

Zo veel krachtiger dan het voeren van talloze gesprekken. Je kunt namelijk wel zeggen dat je niet onzeker hoeft te zijn. Maar wat als je het gewoon van nature bent. Misschien heb je wel eens gehoord van persoonlijkheidsprofielen. Ik maak tijdens het coachen gebruik van het Enneagram om de moeders en kinderen die bij mij komen meer inzicht te geven in hun gedrag. Wat als je een kind hebt dat van nature de wereld als onveilig en vol bedreigingen ervaart? Dat vraagt veel geduld, begrip en acceptatie. Het is alsof je kind een vriendje of vriendinnetje heeft die onzekerheid heet en die nooit meer weg gaat. Als jij er als ouder vrede mee krijgt dat die bij je kind hoort heb je grote kans dat je kind het ook gaat accepteren en jullie er samen een weg in vinden. Dan kun je je kind leren elke keer een stap buiten de comfortzone te zetten en dat succes samen delen.

Van nature onzeker of aangeleerd

Wat als jij degene bent die niet van nature onzeker bent, maar onzeker is gemaakt? En je daardoor die energie op je kind overbrengt. Een kind dat van nature helemaal niet onzeker hoeft te zijn. Wat dan? Ook dan werkt EFT heel krachtig. In combinatie met herinneringen dat anderen je onzeker maakten. De kans is groot dat je die herinneringen naar de achtergrond hebt gestopt, omdat het te pijnlijk was. Vooral als het je eigen ouders waren, of andere familieleden die je telkens het gevoel gaven niet goed genoeg te zijn. Met opmerkingen, maar ook met blikken in hun ogen waar de boodschap uit sprak dat je niet mooi genoeg was of niet goed genoeg. Zo hielp ik een moeder die tijdens de middelbare schoolkeuze van haar kind last kreeg van herinneringen aan haar eigen moeder. Nu herinnert ze zich ineens de negatieve opmerkingen over haar vriendinnen die ook naar de MAVO gingen. Ze voelt de pijn dat ze niet goed genoeg was weer. Het heeft haar zo onzeker gemaakt. Het mooie is dat door die herinnering niet weg te stoppen, maar onder ogen te durven zien ze een proces begonnen is waarbij ze anders naar zichzelf is gaan kijken. Liever, zachter, mooier, meer vanuit eigenwaarde en vanuit zelfvertrouwen. Ze is zeer gemotiveerd, omdat ze haar onzekerheid niet op haar dochter wil overbrengen. Onzekerheid, er valt echt wat aan te doen.

Astrid Geel,  Spiritueel coach voor moeders en kinderen, www.navelstrengdilemma.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.