Hoe neem jij afscheid? Laat het je naasten weten

[persbericht]
Hoe neem jij afscheidUit onderzoek van uitvaartverzekeringwijzer.net blijkt dat maar liefst 71 procent van de Nederlanders niet weet of hun partner gecremeerd of begraven wil worden. Hoe zit dit bij jou? Weet jij van jouw partner wat voor soort uitvaart hij of zij wil? En heb jij een uitvaartverzekering zodat je familie en vrienden niet voor de kosten van jouw uitvaart hoeven op te draaien? En hoe neem jij afscheid?

Taboe om te spreken over de dood

Veel mensen praten niet graag over de dood en zelfs niet met goede vrienden of familie. Uitvaartexpert Leon Schouten van uitvaartverzekeringwijzer.net vindt dit erg jammer. “We horen vaak van nabestaanden dat ze geen idee hebben wat voor soort uitvaart hun dierbare wil. Ook andere belangrijke keuzes zoals de uitvaartmuziek zijn vaak niet bekend bij de nabestaanden” Aldus Schouten. Natuurlijk weet je wel van welke muziek jouw geliefde houdt. Een lijst samenstellen kan emotioneel zijn, maar draagt wel bij aan de verwerking en het afscheid van je dierbare.

Uitvaartverzekeraars willen het taboe doorbreken

Uitvaartverzekeraars spelen steeds meer in op het feit dat mensen maar weinig over dit soort onderwerpen praten, terwijl ze het wel erg belangrijk vinden dat het besproken wordt. Zo geeft Yarden hun verzekerden inmiddels de mogelijkheid om hun uitvaartwensen vast te leggen. Zodat na overlijden duidelijk is wat de uitvaartwensen zijn. Een andere kijk erop is dat een uitvaart vooral voor nabestaanden belangrijk is. Om het verlies te verwerken. Dat is voor veel mensen de reden om exacte wensen daarover achterwege te laten.

Hoe neem jij afscheid?

Praten over de uitvaartwensen is tegenwoordig belangrijker dan ooit volgens Leon Schouten van uitvaartverzekeringwijzer.net. “Vroeger kozen mensen in bijna alle gevallen voor een begrafenis, kerkdienst en koffie met cake. Tegenwoordig is dit compleet anders. Meer dan de helft van de Nederlanders kiest voor cremeren en vindt het fijn als er na de crematie een borrel geschonken wordt.”

Hoe neem jij afscheid? En praat jij weleens over jouw uitvaartwensen met vrienden en familie?

2 reacties

  1. Maria ten Hoeve

    Ik denk ook dat het belangrijk is om te spreken over de dood en over de wensen voor je uitvaart, of het bijvoorbeeld cremeren of begraven wordt. Ook qua muziek of aankleding zou je dingen kunnen vastleggen, zodat je familie niet voor lastige keuzes komt te staan. Bedankt voor het delen van dit artikel!

  2. Mijn ouders worden een dagje ouder. Ik realiseerde me laatst dat ik geen idee heb wat hun uitvaartwensen zijn, ik zou bijvoorbeeld niet weten of ze al een uitvaartverzorger in gedachten hebben. Het is een slimme tip om een lijst met alle wensen op te stellen. Ook al is het een lastig onderwerp, we gaan hiermee aan de slag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.