Verbeelding stimuleren met speelgoed

VerbeeldingDe verbeelding is een mooie kwaliteit van mensen. Als we onze verbeelding laten spreken, komen we tot mooie, bijzondere dingen. Computers zijn steeds knapper geworden de laatste jaren, ze zijn slim, intelligent en onwaarschijnlijk accuraat. En ze nemen een belangrijke plaats in ons leven in. Maar met onze verbeelding winnen wij het met grote voorsprong. Als we onze verbeelding laten spreken komen wij tot mooie beelden, geluiden, of ideeën. Het brengt kunst voort en vooruitgang in de wetenschap. En het brengt ons groot plezier. Dus laat af en toe de computers voor wat ze zijn en ga spelen!

Verbeelding stimuleren

Neem af en toe eens de tijd om jouw verbeelding te laten stromen. Wat heb je daarvoor nodig? Misschien eens een boek in plaats van een film. Als je een boek leest, is nog niet alles ingevuld. De beelden bij het verhaal mag je zelf maken. Of ga de natuur in en verzin zelf een verhaal. Laat je gedachten gaan over bomen, zee of heide. Verbeeld je dat je in een bloemetje woont of onder water. Wat zou er dan belangrijk voor je zijn. Je zult merken dat je verbeelding de werkelijkheid relativeert. Pak een kwast en ga schilderen. Schilder jouw eigen binnenwereld of het huis van een sprookjesfee. Laat je leiden door je gevoel en geef de leiding over jouw kwast uit handen aan je vrije verbeelding. Je zult verrast zijn wat je maakt.

Spelen met je kind

Kinderen zijn van nature goed met verbeelding. Zij kunnen de hele wereld ‘omdenken’. Het is goed en belangrijk om je kind te stimuleren die kracht te ontwikkelen. Bijvoorbeeld met mooie boeken zoals die van Toon Tellegen. Hij schrijft de prachtigste filosofische verhaaltjes over dieren, hun avonturen en hun vriendschap. Of geef je kind speelgoed om mee te bouwen, zoals de houten bouwstenen van Kapla. Ze kunnen ermee op los fantaseren en de meest bijzondere bouwwerken maken. Elke dag opnieuw. En als je zelf je gedachten wilt verzetten? Bouw dan lekker mee en merk hoe goed het je doet om te ‘spelen’. Om je kaders los te laten en je verbeelding weer te laten stromen. Het brengt rust en ruimte. Het is bijna meditatief. En het relativeert alles waar we allemaal elke dag zo hard voor rennen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.