Focus, doe één ding tegelijk

door: Janneke de Geus, jannekedegeus.nl.
FocusFocus, doe één ding tegelijk. Hoe doe je dat? Ik ben ondernemer, moeder, vriendin, vrijbuiter en doe van alles tegelijk. Mijn partner is ICT-manager en doet één ding tegelijk, wie doet meer?

Als je kookt, dan kook je

Vol verbazing staar ik naar mijn partner. Hij kookt vandaag en daar neemt hij de tijd voor. De rijst moet nog 15 minuten op het vuur. Dat zijn veel kostbare minuten waarin ik naar boven zou rennen om een wasje in de machine te doen. Op weg naar boven neem ik dan gelijk wat spullen mee die op de trap liggen en maan onze jongste dat zijn fiets nog buiten staat. Mijn partner niet, hij staart wat voor zich uit en gaat er af en toe bij zitten, want HIJ KOOKT.

Vrouwen zijn multitaskers

Vooral vrouwen doen vaak meerdere dingen tegelijk. We horen immers dat wij goede multitaskers zijn. Maar dan hier het ontluisterende nieuws; ons brein kan geen 2 denkprocessen tegelijk uitvoeren. Tuurlijk kunnen we een artikel schrijven terwijl we een boterhammetje wegkauwen, maar dan doen we het eerste min of meer bewust en het tweede automatisch.

Effectief werken met aandacht

Je kunt niet met aandacht een mail schrijven en tegelijkertijd naar je kind luisteren. Of een telefoongesprek voeren met een klant en facebook checken, onmogelijk. Wat dat betreft doet mijn partner het in de keuken prima. Als hij kookt, kookt hij. Ik neem me voor om de volgende keer dat ik kook hooguit het aanrecht op te ruimen. Wel zo relaxt en effectief.

Hoe werk jij aan jouw droom?

Wat heeft dit met jouw droom te maken? Als we aan ons belangrijkste doel werken verdelen we heel vaak onze aandacht over meerdere dingen. Je werkt aan je doel terwijl je mailprogramma openstaat en Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest om je aandacht schreeuwen. Je doet niet meerdere dingen tegelijk, want dat kan dus niet, maar je doet ze snel na elkaar, zodat je niets hoeft te missen. We noemen het multitasken, maar het is switchtasken, je switcht van een taak naar de volgende en weer terug.

Bespaar energie en tijd & meer

Klinkt ook lekker, maar het vervelende is dat het je extra energie kost. Daarnaast verlies je er veel tijd mee, want iedere keer moet je opnieuw zorgen voor een goede Focus en dat lukt niet direct, dat vraagt wat tijd. Bij complexe taken zelfs zo`n 8-10 minuten voordat je er weer lekker inzit. Maar er is iets dat nog belangrijker is dan je energie en tijd. Het signaal dat je afgeeft!

Exclusieve aandacht voor jouw droomdoel

Jouw doel is heel belangrijk toch? Dan verdient het Exclusieve Aandacht. Het is lonender dan alle andere vluchtige bezigheden waar je mee bezig bent. Tuurlijk moeten die ook gebeuren, alleen niet als jij werkt aan dat wat nu het belangrijkst is. Alleen jij en je doel, 1-op-1. Als een afspraakje met je geliefde of dierbare. Zo belangrijk is wat je doet en creëert!

Tips voor meer focus

Gratis focus trainingHier wat simpele tips waarmee je direct aan de slag kunt:

  1. Reserveer tijd in je agenda
  2. Werk 40 minuten onafgebroken. Gemiddeld kunnen we ons 40 minuten goed concentreren. Heb je meer tijd, werk dan 2x 40 minuten met 10 minuten pauze ertussen.
  3. Sluit afleiding uit. Geen telefoon, mail, Social Media.
  4. Sluit overbodige tabbladen.
  5. Zet eventueel een koptelefoon op met focusmuziek die te vinden is op YouTube.

Doe mee met de gratis Focus training

Wil je echt aan de slag met een onweerstaanbare Focus? Schrijf je dan nu in voor mijn gratis training Kickstart je Focus. We starten op 14 februari. Speciaal op Valentijnsdag omdat we gaan zorgen voor een sexy en onweerstaanbare Focus.
Schrijf je hier in en doe mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.