Blijven spelen, een heel leven lang

Blijven spelenWat maakt dat sommige oudere mensen klagend achter de geraniums verdwijnen, terwijl anderen als dartele, kwieke types de wereld elke dag weer verrassen? We willen lang leven, maar oud worden vinden we geen van allen fijn. En toch zijn er zoveel manieren om daar nog wat geweldig leuks van te maken. Het belangrijkste is denk ik dat je elke dag je voorneemt er een mooie dag van te maken. Dat je in plaats van te klagen over wat niet goed is, dankbaar bent voor al het goede. En dat geldt natuurlijk voor mensen van alle leeftijden. Als we blijven spelen en ontdekken, behoudt het leven op alle leeftijden zijn glans.

Blijven spelen en leren

Een mooi voorbeeld is mijn moeder. Zij is tachtig en zij is superfit. Zij is tien jaar geleden begonnen met cello spelen. Zij was toen dus zeventig jaar. Zij was altijd al muzikaal en speelde sinds haar veertigste dwarsfluit. Maar toen zij de oude cello van haar vader erfde, kwam er een talent aan het licht. Zij nam les en speelt inmiddels de sterren van de hemel. Zij zit in een kwartet en een duet en treedt zelfs af en toe op in bejaardenhuizen. Zelf woont ze nog zelfstandig. Fietst naar de winkels voor haar boodschappen en speelt elke week een stevig robbertje tennis met vriendinnen. Zij bezoekt concerten en musea door het hele land en ligt bij mooi weer nog graag in Zandvoort aan het strand.

Plezier in je leven

Gisteren belde mijn moeder mij. Zij baalde dat haar Tai Chi lessen niet meer gegeven worden in haar dorp. Maar ze had gelukkig al een ander plan. Ze gaat met een buurvrouw eens wat badminton beoefenen bij de plaatselijke club. Toen ik vroeg waarom badminton, zei ze: ‘lijkt me leuk. Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Dit beroemde Pipi Langkous citaat verbreedt je horizon. Ik heb het nog nooit gedaan… dus ik denk dat ik het wel kan. Het zegt zoveel. En brengt zoveel plezier in je leven als je het toepast. Vervelen doet mijn moeder zich niet snel. Ze blijft leren en nieuwe dingen ontdekken. Ze wil blijven spelen. En dat houdt haar jong.

De wereld ontdekken

Vanaf het moment dat we geboren worden is wakker worden een feest. Wakker worden om de wereld te ontdekken. Eerst een klein stukje van de wereld en ons eigen lichaam. Dan gaan we kruipen en pakken als we de kans hebben de loopauto. Om nog meer te beleven. En voor we het weten vliegen we de wereld over met een rugzak. En misschien houdt dat een keer op. Dat snelle, dat verre. Maar we kunnen altijd terug naar die nieuwe plekken die we oversloegen toen we zo hard gingen. Zo bewaar ik musea graag voor mijn oude dag. En misschien ga ik dan zelf ook wel schilderen. Als ik tijd heb. Dan hoef ik me nooit te vervelen. En vergeet jij niet te blijven spelen? Wat je ook speelt of ontdekt. Zorg dat je niet stil gaat zitten. Niet gaat wachten, behalve op inspiratie of ingevingen en impulsen. En als je die krijgt. Volg deze dan! Neem actie. Blijven spelen in de sleutel tot een leven lang geluk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.