Mode maken als droom van toen

door: Vivienne Westerhoud.
mode makenOnlangs bezocht ik het modemuseum in Antwerpen. Ik was er op uitnodiging, dus kwam er ‘toevallig’. Het herinnerde mij aan een droom die ik als kind had. Mode maken! Vanaf een leeftijd van tien jaar ontwierp ik kleding voor mijn Barbies. Eerst hield ik me bezig met haken, breien en borduren. En al snel leerde mijn moeder me hoe ik met een naaimachine om moest gaan. Grappig eigenlijk, want ik ben helemaal niet het toonbeeld van een modebewuste vrouw geworden.

Mode maken als kinderdroom

Haken voor barbiesIk was er maar druk mee. Ik gaf mijn Barbies geen naam, ik was alleen maar bezig ze aan te kleden. Mode maken zat in mijn hoofd. Wat ik bedacht dat maakte ik. Haken vond ik het makkelijkst. Soms begon ik gewoon en de maat gokte ik een beetje. Af en toe legde ik het haakwerk tegen het poppetje aan om te zien of de mouwen al lang genoeg waren. En als ik dat vergat en ze werden te lang? Dan sloeg ik ze gewoon om. Op de foto’s hiernaast zie je een paar voorbeelden. Ik heb ze altijd bewaard. Ik vind vooral die rode leuk, met kant aan de bovenkant, een capuchon op de rug en een rits in het voorpand. Die combinatie van het schattige kant en het sportieve, stoere ontwerp, vind ik nog steeds leuk. Ik combineer nu ook nog graag ‘lief’ met ‘stoer’ in mijn kleding.

Buitenkant en binnenkant

mode maken als hobbyMode is ‘buitenkant’ en natuurlijk gaat het om je ‘binnenkant’. Maar als je de mode draagt die echt bij jou past, dan laat je jezelf zien. Je kleding is dan een expressie van wie jij werkelijk bent. En dat vind ik mooi. Op de middelbare school breidde ik een stapel truien en naaide ik tuinbroeken van bijzondere stoffen. En soms zelfs een plooirok. Omdat ik niet het stempel ‘alternatief’ wilde hebben. Ik wilde eigenlijk vooral helemaal geen ‘stempel’. Ik denk vooral omdat ik zelf nog niet wist wie ik was of wilde zijn.

Mode van nu

Mode maken als droomHet valt mij op dat je in de mode nu genoeg te kiezen hebt. Als ik bijvoorbeeld voor confectie op de Officiële website van Vero moda of bij Vero Moda op Vantilburgonline.nl kijk en ook bij de grote modeontwerpers, dan valt me op dat alles kan. Of je nu een strak silhouet kiest of een wijd vallende jurk, een korte, lange, strakke of wijde boek? Skinny of met soulpijpen. Het mag allemaal. Wat je draagt zegt iets over jezelf, in plaats van dat je perse met de mode mee moet lopen. En dat vind ik geweldig.

De afgelopen jaren ontwierp ik na een paar snoezige linnen broeken voor mijn kinderen helemaal niets meer. Maar ik heb stapels stof op voorraad en onlangs door de inspiratie in het modemuseum het stof weer van mijn naaimachine geveegd. Mijn handen jeuken en ik heb al drie ontwerpen in mijn hoofd!

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.