Vrouwen microkrediet netwerk geëerd door Nederlandse missie bij de VN

Michaela Walsh, mede-oprichtster van Women’s World Banking, presenteert haar boek Founding a Movement tijdens VN bijeenkomst

NEW YORK, Verenigde Staten, 2012 12 04 — Hoewel in toenemende mate microkrediet bekend staat als een effectieve manier om armoede in de derde wereld te bestrijden, is weinig bekend over het ontstaan van de eerste microkrediet initiatieven. Aanstaande woensdag, 5 december, zal Michaela Walsh, een van de oprichtsters en eerste President-Directeur van Women’s World Banking (“WWB”), samen met andere oprichters van dit network geëerd worden tijdens een bijeenkomst bij de Verenigde Naties in New York. Tijdens deze bijeenkomst zal ook Michaela Walsh’s boek: Founding a Movement: Women’s World Banking 1975-1990 (uitgave: Cosimo Books, 2012) officieel gepresenteerd worden.

Ontstaansgeschiedenis van Women’s World Banking
In haar boek beschrijft mevrouw Walsh de ontstaansgeschiedenis van deze unieke organisatie. Het begon in 1975 in Mexico City tijdens de eerste wereldvrouwenconferentie van de V.N., toen een aantal vrouwen en ook mannen besloot om samen te werken om vrouwen in de derde wereld in staat te stellen om kleinschalige financieringen te verkrijgen. Walsh omschijft het doel van haar boek als het belichten “van de waarde die vrouwen door werk en door samenwerking  tot volwaardige deelnemers van vele locale economieën heeft gevormd”. WWB is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk dat bestaat uit 39 financiële organisaties in 27 landen met een uitstaande leningenportefeuille van USD 7 miljard met 26 miljoen klanten, waarvan 80 procent vrouwen.

Nederlandse inbreng bij Women’s World Banking
Het aanstaande evenement wordt georganiseerd door de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de V.N. in New York als blijk van waardering voor Michaela Walsh en WWB en als erkenning van de Nederlandse inbreng bij deze organisatie. Niet alleen is WWB indertijd in Nederland opgericht, daarnaast speelden Nederlandse instellingen, zoals het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en Nederlanders zoals bankier Rudolf Mees en voormalig minster van Ontwikkelingsamenwerking Jan Pronk een ondersteunende rol bij de ontwikkeling van WWB.  Zoals de heer Pronk onlangs opmerkte: “De toegang van vrouwen tot financiering en m.n. microkrediet is cruciaal. Michaela Walsh en WWB hebben in die zin baanbrekend werk verricht”.

Bijeenkomst woensdag
De bijeenkomst bestaat onder meer uit een paneldiscussie voorgezeten door mevrouw Zohreh Tabatabai, voormalig Directeur Communicaties bij de V.N. Onderwerpen die aan de orde komen zijn de geleerde lessen uit de praktijk van WWB; praktische en financiele uitdagingen voor vrouwen in ontwikkelingslanden; en het belang van persoonlijk vertrouwen en respect bij het opzetten van financiele samenwerkingsverbanden. Onder de deelnemers bevinden zich leidende deskundigen op het gebied van internationale financieringen en ontwikkelingssamenwerking, waaronder: Mary Okelo, de eerste Afrikaanse directeur van Barclay’s Bank in Kenya; Dag Nissen, voormalig Noors Ambassadeur; Ron Leger, voormalig Directeur van de Canadian International Development Agency; en Nederlanders mevrouw Geertje Lycklama,voormalig coordinator Internationale Vrouwenzaken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en voormalig senator in de Eerste Kamer en de heer Klaas Molenaar, oprichter van Triodos Facet, en vele anderen.

OVER DE AUTEUR
MICHAELA WALSH is een activist, wetenschapper en auteur. Zij  was onder meer een van de eerste vrouwelijke directeuren bij Merrill Lynch, en de eerste vrouwelijke partner bij Boettcher, en de eerste President-Directeur van Women’s World Banking. Ze heeft onderwijs gegeven bij Manhattanville College, heeft in besturen van verscheidene organisaties gezeten en was voorzitter van de 59e Jaarlijkse V.N. DPI/NGO conferentie in 2006. In 2012 ontving zij een prijs van Women’s Funding Network voor haar werk ten behoeve van filantropie.

FOUNDING A MOVEMENT: Women’s World Banking 1975-1990 Michaela Walsh, with Shamina de Gonzaga and Lilia C. Clemente Uitgegeven door Cosimo Books, september 2012 Economie/Bankwezen/Geschiedenis ISBN 978-1-61640-717-9 Paperback, 370 pages, $24.99

OVER WOMEN’S WORLD BANKING
WOMEN’S WORLD BANKING, met zetel in New York, is het enige microkrediet netwerk gericht  voornamelijk op vrouwen. De missie van WWB bestaat uit het uitbreiden van de economische activa, deelname en invloed van vrouwen en hun gezinnen door hen kennis van zaken en toegang tot financiele diensten aan te bieden. Zie: www.womensworldbanking.org

OVER  COSIMO BOOKS
COSIMO BOOKS geeft boeken uit voor specialisten, visionairs en professionele auteurs op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, duurzaamheid, economie, en politiek. Cosimo Books, in  New York, is een fonds van Cosimo, Inc., een gespecialiseerde uitgever voor zelfstandige auteurs, non-profit organisaties en innovatieve bedrijven.. Onze missie is om een slimme en duurzame samenleving te scheppen door lezers met waardevolle ideeën in contact te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.