Baby geboren? Vier de veranderingen!

Baby geboren

Verreweg het grootste wonder dat je in leven kunt meemaken is wel de geboorte van je eigen baby. Sommigen moeten er lang op wachten. Bij anderen gebeurt het ineens. En als de baby geboren is, verandert je kijk op het leven voorgoed. Wat je van tevoren ook voorgenomen had, je verandert als je moeder of vader wordt. Niet alles draait meer om jezelf. Je krijgt bij de ultieme vreugde een grote verantwoordelijkheid cadeau. En ook al zou het de gelukkigste tijd van je leven mogen zijn, dat geldt lang niet voor iedereen. Er spelen emoties mee. Veranderingen in hormonen, relaties en lifestyle. Naast het geschenk van een nieuw leven, neem je zelf ook afscheid van het oude. Het is belangrijk om daarbij stil te staan. En de veranderingen te vieren. Met een lach en een traan.

Baby geboren? Groot geluk versus uitdagingen

Een kind krijgen is een van de grootste veranderingen in je leven. En bij verandering hoort stress. Ook al is het behoorlijk taboe om erover te spreken, de kraamtijd is lang niet voor alle moeders een roze wolk. En ook partners moeten opnieuw hun draai zien te vinden. Ze komen meestal ineens op de tweede plaats voor hun vrouw. Dat is voor veel mannen (of vrouwen) best even slikken. Ook nieuwe uitdagingen met betrekking tot de zorg voor een kindje, kunnen zwaarder wegen voor de één dan de ander. Maar zolang je gevoelens blijft delen, komt het allemaal wel goed.

Veel te regelen voor de geboorte

Voor de geboorte moet je al veel dingen regelen. Minder leuke dingen, zoals het regelen van een verzekering, geld vrijmaken voor kosten, een testament en voogdij. Maar ook leuke dingen, zoals nadenken over een naam voor de baby. Inspiratie voor de mooiste namen voor een baby vind je online of in een namenboek. Daar kun je samen heerlijk over mijmeren. Welke naam gaat passen bij jullie kindje? Wil je jouw kind vernoemen? Kies je meerdere namen? Of moet het er eentje worden? Leuk om over na te denken.

Daarnaast wil je een mooie babyuitzet bij elkaar scharrelen. En de babykamer inrichten. En hoe gaan jullie familie en vrienden op de hoogte brengen van de komst van je kleintje? Online vind je de mooiste geboortekaartjes voor meisjes en jongens. En ook steeds vaker kaartjes in uniseks kleuren. Of je maakt er zelf een met een mooie foto. Door al dat geregel wen je langzaam aan het idee dat je kindje er straks echt gaat komen. Het is een mooi proces. Je groeit langzaam naar dat ouderschap toe.


LEES OOK: Haal je EHBO diploma als je kinderen krijgt!
EN HELP een andere moeder gezond bevallen


Stress, geluk en geboorte vieren

Stress moet de zwangere moeder vooral zien te vermijden. Ook als de baby geboren is. En toch ontkom je er niet aan als je gewoon nog fulltime werkt. Er komt veel op de schouders van de partner, die het hoofd relatief koel moet zien te houden. Praten met elkaar over hoe je je voelt is essentieel in deze tijd. Begrip tonen, ook al voel je die niet altijd. Zowel een zwangere vrouw als haar partner kunnen zich onbegrepen en alleen voelen. Juist nu er zoveel verandert in het ‘normale’ leven.

Ja, stress hoort erbij. Maar ook bakken met geluk. Focus je daar regelmatig op. En verwonder je samen over alle veranderingen. Lach, huil en bid samen. Zodat je intens met elkaar de overgang naar het ouderschap kunt vieren. Geef ook een mooi feest tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Zo sla je mijlpalen, die je houvast geven. En kun je de veranderingen met z’n allen vieren.

fotocredits: Jonathan Borba via Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.