Welke schutting is geschikt voor jouw tuin?

Welke schutting

Een schutting is natuurlijk de ideale manier om extra privacy in je tuin te creëren. Daarnaast is een tuinafscheiding ook handig wanneer je bijvoorbeeld jonge kinderen hebt of een hond. Maar naast handig, kan een hek ook echt mooi zijn. Een stijlvolle toevoeging die je tuin compleet maakt. Daarom is het belangrijk om de juiste te kiezen die precies past bij de uitstraling van je tuin. Welke schutting kies jij? En hoe maak je diet keuze?

De materiaalkeuze

Schuttingen zijn er in alle soorten en maten en van ieder materiaal. Denk bijvoorbeeld aan houten schuttingen, schuttingen van composiet of schuttingen van bamboe. Iedere materiaalsoort heeft z’n eigen unieke uitstraling. Welke past bij jouw tuin? Om daarachter te komen kan het helpen om een kritische blik op je tuin te werpen. Heb je veel groen in je tuin of overheerst het grijs van de tegels? Heb je veel hoge planten of is lage beplanting meer jouw stijl? Wil je een hoge afscheiding? Of is een lager hek ook een optie? Afhankelijk van deze factoren, kies je een tuinafscheiding die bij jouw tuin past.


LEES OOK: Mijn co2 footprint verkleinen waarom zou ik dat doen?
EN Energie besparen in de badkamer 5-tips


Een tuin met veel groen en hoge begroeiing komt bijvoorbeeld helemaal tot z’n recht tegen een mooie houten schutting. Het natuurlijke materiaal versterkt het effect van de groene planten in je tuin en brengt alles samen. Een moderne tuin met grote betontegels combineert daarentegen weer heel mooi met beton of composiet. Dit type materiaal heeft een soortgelijke moderne uitstraling en complementeert je tuin daarom ook goed. Heb je veel natuurlijke grassen of exotische palmen in je tuin? Overweeg dan een heg van bamboe. Met dit materiaal waan je je echt op vakantie. In je eigen tuin.

Welke schutting? In welke kleur?

Wanneer je het materiaal hebt gekozen, is het tijd om de juiste kleur uit te zoeken. Een houten schutting is doorgaans verkrijgbaar in diverse houtsoorten met ieder een karakteristieke kleur. Eikenhout, douglas of grenen – allemaal hebben ze een eigen kleur en uitstraling. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor gespoten hout. In zwart of antraciet.

Met een lichte kleur oogt je tuin ruimtelijker. In een kleine tuin kan een afscheiding van eikenhout of douglas hout echt een groot verschil maken. Met een donkere kleur creëer je juist een gezellige sfeer. Een tuin met een zwarte tuinafscheiding voelt erg knus aan. Bepaal daarom van tevoren naar welke uitstraling je op zoek bent.

Palen en andere materialen

Het is belangrijk dat je schutting goed staat en ook blijft staan. Daarom zijn goede schuttingpalen geen overbodige luxe. Hierbij heb je de keuze om voor palen in dezelfde kleur en materiaal te gaan als de schermen zelf of juist een contrasterende kleur te kiezen. En kies je voor betonpalen of houten schuttingpalen? Daarnaast is een tuinpoort natuurlijk ook belangrijk. Ook deze keuze kan de uitstraling in je tuin beïnvloeden. Wil je iets opvallends of juist een deur die opgaat, zonder dat deze afsteekt bij het geheel? Alles is mogelijk.

Koop je materialen bij een specialist

Weet je welke schutting jij in je tuin wil? Ga dan naar een specialist zoals Hekwerkonline.nl voor een breed aanbod mooie schuttingen en andere erfafscheiding. Vaak krijg je bij online aanbieders complete pakketten zodat je zeker weet dat je al het materiaal in huis hebt om snel en eenvoudig je tuinafscheiding te (laten) plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.